tiistai 15. kesäkuuta 2021

KOULUKIRJA ISLAMISTA – 19 VIRHETTÄ NELJÄLLÄ SIVULLA

Miten luotettavasti oppikirjat kertovat islamista ja profeetta Muhammediin liittyvistä tiedoista? Historian tuulet on peruskoulua varten tehty historian oppikirjasarja. Sarjan on kustantanut Otava ja sitä on julkaistu vuodesta 2003.  Sarjan ensimmäinen osa ( 2003)  kirjoittajina Velijussi KyllijokiOlli LehtonenNajat Ouakrim-SoivioHarri Rinta-AhoMerja Uljas, sisältää islamin kuvauksessa ennätysmäärän väärää tietoa vain sivulla.

Kirjassa on ainakin seuraavat virheet.

1.  ”Islam syntyi Arabian niemimaalla” – asiasta ei ole varmuutta, muitakin paikkoja on ehdotettu.

2.  ”Muhammed toimi aluksi kamelikaravaanin kuljettajana - - Myöhemmin hän avioitui rikkaan lesken Khadijan kanssa.” – Ibn Ishaqin mukaan asia oli juuri päinvastoin, eli vasta Khadija palkkasi Muhammedin ajohommiin.

3.  ”He asettuivat Mekan kaupunkiin – joka oli tuohon aikaan suosittu pyhiinvaelluspaikka”- Patricia Crone on osoittanut, että historian lähteet eivät tue väitettä Mekasta pyhiinvaelluspaikkana ”tuohon aikaan”.

4.  ”Mekassa Muhammed vietti yhä enemmän aikaa vuorilla” – Ibn Ishaqin mukaan vietti yhden kuukauden vuodessa kuten muutkin mekkalaiset sikäläisen tavan mukaan.

5.  ”Mekan kauppiaat alkoivat vastustaa Muhammedia pelätessään elinkeinonsa kärsivän”. – Ibn Ishaq ei tunne tällaista teoriaa, vaan kertoo, että Muhammed suututti kauppiaat ryhtyessään solvaamaan mekkalaisten jumalia. Nykyään puhuttaisiin vihapuheesta ja jumalanpilkasta.

6.  Muhammedin kuolinvuotta 632 pidetään muslimien ajanlaskun perustana – ei, vaan vuotta 622.

7.  ”Myös Euroopassa oli islaminuskoisia alueita Espanjan rannikolla” – oli myös koko sisämaa.

8.  Kartta islaminuskon levinneisyydestä Muhammedin kuollessa – hatusta vedetty.

9.  Moskeijaa esittävässä kuvassa: ”arabien rakennustyyli levisi - - ” – rakentamisen esikuvat tulivat roomalaisilta, ei arabeilta, joten kyseessä ei ole ”arabien rakennustyyli”.

10. ”Arabikauppiaat toivat Aasiasta Eurooppaan kahvia” – kahvi tuli Afrikasta, mutta arabikauppiaat eivät tuoneet sitä Eurooppaan.

11.  ”Muslimit paastoavat muistaakseen, että kaikki ihmiset eivät saa tarpeeksi ruokaa” – tämä ei ole šarialain perustelu paastolle.

12.  ”Islam toi arabien taitoja Eurooppaan. Islam vaikutti voimakkaasti 700-luvulta 1500-luvulta Euroopan kulttuuriin” – todellisuudessa välissä oli kieli- ja uskontomuuri, joten vaikutus oli vähäinen.

13.  ”Islam toi - - ”. Vaikutus ei tullut islaminuskosta, vaan eri tiedemiesten töistä.

14. ”- - toi arabien taitoja - - ” – suurin osa tiedemiehistä oli persialaisia, ei arabeja.

15.  ”Astrolabi oli arabien kehittämä mittauslaite - - ”- ei, vaan antiikin kreikkalaisten.

16. "-- jonka avulla suunnistettiin yöllä tähtien mukaan" - Ei ollut sen varsinainen käyttötarkoitus.

17.  ”Arabit olivat tunnettuja tiedemiehiä keskiajalla - - ” – useimmat olivat persialaisia; arabeja oli tunnettujen tiedemiesten joukossa vain vähän.

18.  ”Bagdadissa toimi 1000-luvulla yli tuhat lääkäriä” – Lukumäärä vedetty taas hatusta. Matkailija Ibn Jubayr kertoi vuonna 1184, että Bagdadissa sijainnut sairaala oli suuri rakennus, jossa työskenteli 25 erikoistunutta lääkäriä.

19. Kuvassa ”arabitiedemies keskiajalta” käyttää kaukoputkea – todellisuudessa kaukoputki keksittiin Hollannissa 1600-luvulla eli keskiajan jälkeen.

Hämmästyttävä määrä virheitä koulukirjassa, jota luulisi pääosin luotettavaksi! 

Lähteet

Historian tuulet I - tehtävä  
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti