tiistai 31. lokakuuta 2017

Todistaako Koraani Muhammedin historiallisuuden?

Islamilaisen perimätiedon mukaan Muhammed saneli Koraanin elämänsä viimeisten vuosikymmenien aikana vuosina 610–632. Koraanin saksalaisen kääntäjän Rudi Paretin mukaan ”Ei ole mitään syytä epäillä sitä, ettei jokainen pienikin säe Koraanissa olisi Muhammedilta itseltään peräisin”. Koraanin suomalainen kääntäjä Jaakko Hämeen-Anttila on astetta varovaisempi. Hän arvioi Islamin käsikirjassa, että Koraani on ”suhteellisen lähellä sitä ilmoituskorpusta, jonka Muhammed sai”. Suurempia puutoksia ei kirjassa Hämeen-Anttilankaan mukaan silti ole, vaan kirja sisältää suurin piirtein kaikki Muhammedille annetut ilmoitukset.

Jos Koraaanin voisi todella osoittaa Muhammedin sanelemaksi kirjaksi, profeetan historiallisuus ratkeaisi saman tien.Asia ei kuitenkaan ole ihan läpihuutojuttu, sillä jos kysytään mistä tiedämme, että Koraani on Muhammedin sanelemaa tekstiä, joudutaan heti vaikeuksiin. Koraanin varhaisimmat löytyneet sivut ovat 600-luvun alkupuolelta. Täydellinen Koraani on säilynyt vasta 800-luvulta. Tiedot kirjoittajasta ovat kuitenkin hukassa.

Ensimmäiseksi on kysyttävä, onko Koraanissa itsessään viitteitä siitä, että se olisi juuri Muhammedin sanelema. Esimerkiksi Platonin nimiin pannuissa kirjoituksissa puhutaan  henkilöstä nimeltä Platon ja kerrotaan tämän elämästä. Ensimmäiseksi kannattaa siis katsoa, mitä Koraani kertoo profeetasta nimeltä Muhammed.

Kyseessähän ei ole tavallinen kirja, vaan sellaisen uskonnon perusteos, jonka tärkein profeetta on juuri Muhammed itse. Islamiin kuuluu myös ajatus, että synnistä vapaan profeetan elämäntapa eli sunna on koko islamilaisen lainsäädännön perusta. Muhammed on malli siitä, miten muslimin tulee elämänsä eri käänteissä toimia, parranajosta alkaen. Tämän takia voisi olettaa, että Koraani on täynnä tietoa profeetta Muhammedista ja hänen elämästään.

Tässä kirja tuottaa kuitenkin pettymyksen. Muhammed mainitaan 500- 600 sivun pituisessa  teoksessa vaivaiset neljä kertaa. Se on todella vähän, sillä esimerkiksi Jeesus esiintyy 23 kertaa ja ukko Nooa 33 kertaa. Jos katsotaan pelkkiä mainintoja, Koraanin tärkein profeetta onkin Mooses, joka mainitaan 136 kertaa. Jopa Neitsyt Maria esiintyy 34 kertaa, mikä on kahdeksan kertaa enemmän kuin Muhammed. 

Luvut panevat mietteliääksi. Miksi Muhammed ei esiinny useammin Koraanissa? Ja millaisia tarkalleen ottaen ovat nuo neljä yksinäistä mainintaa?

Näihin kysymyksiin vastataan tulevissa päivityksissä.


Koraani vuodelta 1222. National Iran Museum Teheran. Kuva: Fabien Dany - www.fabiendany.com

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti